99368930
Дім і сімʼя

Як приготувати чорнослив удома: покрокові методи та поради

Домашній чорнослив смакує краще за магазинний. Він не містить хімії, коштує менше і зберігає справжній смак слив. Зробити його можна різними способами – від сушіння на сонці до використання сучасної техніки. До того ж, це чудовий спосіб зберегти врожай слив на зиму.

Які сливи вибрати

Найкраща слива для чорносливу – угорка. Її можна впізнати за темно-синім кольором та восковим нальотом. Стигла слива м’яка, але не текуча. Якщо натиснути пальцем – м’якоть пружинить.

Перш ніж купувати сливи, перевірте:

  • Колір має бути насиченим
  • Шкірка без пошкоджень
  • Плоди пружні
  • Розмір середній або великий
  • Немає ознак гниття

Що треба зробити зі сливами:

  1. Помити холодною водою
  2. Витерти насухо рушником
  3. Вийняти кісточки
  4. Проколоти шкірку виделкою в 2-3 місцях

13087cf343ed97f4ca3feff1a0c022b7Як сушити сливи

На сонці

Цей спосіб підходить для теплої погоди без дощів. Вам знадобиться:

  • Дерев’яний лоток або сітка
  • Марля від комах
  • Суха сонячна погода на 4-7 днів
  • Місце без прямих сонячних променів

Що робити:

  1. Розкласти сливи на лотку одним шаром
  2. Накрити марлею
  3. Поставити на сонце
  4. Перевертати сливи щодня
  5. На ніч заносити в дім

В духовці

Це найпростіший спосіб. Духовка має бути з термометром.

Покрокова інструкція:

  1. Нагріти духовку до 70-80 градусів
  2. Застелити деко папером для випічки
  3. Викласти сливи одним шаром
  4. Трохи відкрити дверцята духовки
  5. Сушити 6-8 годин
  6. Перевертати кожні 2 години
  7. Перевіряти готовність
  8. Охолодити перед зберіганням

В електросушарці

Електросушарка зробить все сама. Треба тільки:

  1. Встановити 60 градусів
  2. Розкласти сливи на лотки
  3. Сушити 12-18 годин
  4. Міняти лотки місцями кожні 4 години

В мікрохвильовці

Цей спосіб годиться для малої кількості слив:

  1. Викласти сливи на тарілку
  2. Ввімкнути на малу потужність (150-200 Ват)
  3. Сушити по 5 хвилин
  4. Давати охолонути між нагріваннями
  5. Повторювати 30-40 хвилин

Як зберігати чорнослив

Правильне зберігання важливе. Чорнослив може лежати рік, якщо:

  • Температура 15-18 градусів
  • Нема прямого сонця
  • Повітря не надто вологе
  • Тара чиста і суха

Для зберігання підійдуть:

  • Скляні банки з кришками
  • Полотняні торбинки
  • Пластикові контейнери
  • Картонні коробки з пергаментом

Чорнослив зіпсувався, якщо:

  • З’явилася цвіль
  • Неприємно пахне
  • Мокрий на дотик
  • Грудкується

Як використовувати чорнослив

В солодкому

  1. Пиріг з чорносливом:
    • Подрібнити чорнослив
    • Замочити в коньяку
    • Додати до тіста
    • Випікати 40 хвилин
  2. Цукерки з чорносливу:
    • Начинити горіхами
    • Вмочити в шоколад
    • Охолодити
  3. Узвар класичний:
    • Додати яблука
    • Додати груші
    • Варити 20 хвилин
    • Настояти 4 години
  4. Начинка для млинців:
    • Подрібнити чорнослив
    • Додати горіхи
    • Заправити медом

В м’ясних стравах

  • З качкою
  • Зі свининою
  • В м’ясних рулетах
  • В соусах до м’яса

В напоях

  • Смузі
  • Чай
  • Компот
  • Лимонад

Корисні властивості чорносливу

Чорнослив містить:

  • Вітаміни групи В
  • Калій
  • Магній
  • Клітковину
  • Антиоксиданти

Він допомагає:

  • Покращити травлення
  • Зміцнити імунітет
  • Підтримати серцеву систему
  • Зберегти молодість шкіри

F60b6bf054a5761ca14814c04d34d696Важливі поради

Що робити:

  • Брати темні сорти слив
  • Сушити за правильної температури
  • Перевіряти готовність на дотик
  • Зберігати в прохолодному місці
  • Мити руки перед роботою
  • Використовувати чистий посуд

Чого не робити:

  • Брати перестиглі сливи
  • Сушити надто швидко
  • Складати сливи купою
  • Зберігати у вологому місці
  • Тримати під сонцем
  • Нехтувати гігієною

Правильно висушений чорнослив м’який та пружний. Він не мокрий і не ламається. При натисканні не виділяє сік. Колір має бути темним, але не чорним. Поверхня злегка блищить.

Додаткові рекомендації

Перед сушінням можна:

  • Бланшувати сливи в окропі 1-2 хвилини
  • Вимочити в содовому розчині
  • Обробити паром
  • Підсушити на повітрі

Це допоможе:

  • Пришвидшити сушіння
  • Зберегти колір
  • Покращити текстуру
  • Запобігти потемнінню

Спробуйте зробити чорнослив самі – це простіше, ніж здається. З часом ви знайдете свій ідеальний спосіб приготування та зможете експериментувати з різними сортами слив.

Photo of Олена Ковальчук

Олена Ковальчук

Пишу про все, що надихає та змушує задуматися. Маю журналістську освіту та багато років досвіду у створенні пізнавальних матеріалів. Захоплююсь наукою, культурою та історіями успіху. Шукаю цікаве в усьому, аби ділитися знаннями, які допомагають відкривати нові горизонти, бачити красу світу та отримувати корисні поради для життя.

Related Articles

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button