99368930
Дім і сімʼя

Буженина в рукаві: простий рецепт соковитої страви

Кожного Нового року моя тітка готує буженину. Аромат розносится по всій квартирі, а гості питають рецепт. Секрет простий — запікання в рукаві. М’ясо виходить ніжне, соковите, майже як у ресторані.

Рукав для запікання — справжня знахідка для зайнятої господині. Не треба постійно поливати м’ясо, перевертати, боятися, що пригорить.

Що потрібно для буженини

Для м’яса:

  • Свинина (шийка або лопатка) — 1,5 кг
  • Часник — 4-5 зубків
  • Сіль — 2 ст. ложки
  • Перець чорний мелений — 1 ч. ложка
  • Паприка — 1 ч. ложка

Для маринаду:

  • Гірчиця — 2 ст. ложки
  • Мед — 1 ст. ложка
  • Соєвий соус — 3 ст. ложки
  • Олія рослинна — 2 ст. ложки

Якщо немає соєвого соусу, замініть його сіллю. Замість меду підійде цукор. Головне — пропорції.

Maxresdefault 1Вибір та підготовка м’яса

Беріть свинячу шийку або лопатку. Ці частини м’які, з невеликою кількістю жиру. М’ясо має бути свіжим, без неприємного запаху.

Шматок вагою 1,5 кг — оптимальний розмір. Менший швидко пересохне, більший довго готуватиметься.

Промийте м’ясо холодною водою. Обсушіть паперовими рушниками. Зробіть невеликі надрізи по всій поверхні — так маринад краще проникне всередину.

Часник поріжте тонкими пластинками. Вставте їх у надрізи. М’ясо стане ароматнішим.

Маринування — ключ до смаку

Змішайте всі інгредієнти для маринаду в мисці. Має вийти однорідна густа суміш коричневого кольору.

Натріть м’ясо сіллю, перцем і паприкою. Потім обмажте маринадом з усіх боків. Масажуйте руками — так спеції краще увійдуть у волокна.

Покладіть м’ясо в контейнер або пакет. Залиште в холодильнику на 4-12 годин. Чим довше маринується, тим смачніше буде.

Моя сусідка маринує буженину з вечора. Каже, м’ясо встигає просочитися і стає м’яким як масло.

Приготування в духовці

Розігрійте духовку до 180 градусів. Це оптимальна температура для рівномірного пропікання.

Покладіть м’ясо в рукав для запікання. Зав’яжіть кінці спеціальними кліпсами або ниткою. Рукав має бути щільно закритий, щоб не випускати сік.

Покладіть на противень швом донизу. Зробіть 2-3 маленькі дірочки зубочисткою зверху — для виходу пари.

Запікайте 1,5 години. Час розраховується так: 60 хвилин на кілограм плюс 30 хвилин додатково.

За 15 хвилин до готовності розріжте рукав зверху. М’ясо підрум’яниться і стане золотистим.

Перевірка готовності

Проткніть м’ясо ножем у найтовстішому місці. Сік має бути прозорим, без крові. Червоний сік означає, що м’ясо сире всередині.

Внутрішня температура готової буженини — 75 градусів. Але не кожен має кулінарний термометр дома.

Інший спосіб — натисніть на м’ясо. Готова буженина пружна, але не тверда.

Охолодження та нарізка

Вийміть буженину з духовки. Залиште в рукаві на 20-30 хвилин. М’ясо дійде до потрібної кондиції і стане ще соковитішим.

Потім акуратно дістаньте з рукава. Сік, що утворився, не виливайте — це основа для соусу.

Охолодіть буженину до кімнатної температури. Гаряче м’ясо важко нарізати — воно розвалюється.

Наріжте гострим ножем скибочками завтовшки 0,5 см. Покладіть на блюдо віялом — виглядає святково.

Варіації маринаду

Йогуртовий маринад — змішайте натуральний йогурт, часник, зелень і спеції. М’ясо виходить ніжним.

Пивний маринад — змішайте світле пиво з цибулею, лавровим листом і перцем. Буженина набуває особливого аромату.

Винний маринад — сухе біле вино з розмарином і часником. Елегантний смак для особливих випадків.

Кожен маринад дає свій відтінок смаку. Експериментуйте і знаходьте свій ідеальний рецепт.

Bugenina V RukaveПодача до столу

Буженина добре поєднується з картоплею, рисом, гречкою. На святковий стіл подавайте з салатами та соленнями.

Приготуйте соус з соку, що залишився в рукаві. Додайте трохи гірчиці та зелені — отримаєте ароматну підливу.

Холодна буженина чудово підходить для бутербродів. Тонко нарізані скибочки на свіжому хлібі з зеленню — ідеальний сніданок.

Зберігайте в холодильнику до тижня. Загортайте у фольгу або харчову плівку, щоб не заветрилася.

Буженина в рукаві — це простий спосіб приготувати святкову страву без особливих зусиль. М’ясо завжди виходить соковитим, ароматним і красивим. Спробуйте цей рецепт — і ваші гості точно попросять добавки.

Photo of Олена Ковальчук

Олена Ковальчук

Пишу про все, що надихає та змушує задуматися. Маю журналістську освіту та багато років досвіду у створенні пізнавальних матеріалів. Захоплююсь наукою, культурою та історіями успіху. Шукаю цікаве в усьому, аби ділитися знаннями, які допомагають відкривати нові горизонти, бачити красу світу та отримувати корисні поради для життя.

Related Articles

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button