99368930
Цікаве

Смачний кимчи: покроковий рецепт вдома

Запах гострих спецій, хрускіт капусти і той особливий кислуватий смак – це кимчи знає кожен, хто хоч раз пробував корейську кухню. Ця ферментована закуска стала справжнім хітом і далеко за межами Кореї.

Перший раз спробувавши кимчи в корейському ресторані, багато хто думає: “Це неможливо приготувати вдома”. Але корейські бабусі роблять його вже сотні років без особливих пристроїв.

Ми часто думаємо, що приготувати кимчи складно. Насправді це простіше, ніж здається. Головне – мати правильні інгредієнти і трохи терпіння. За кілька днів у вас на столі буде справжня корейська закуска.

Інгредієнти для класичного кимчи

Для приготування справжнього кимчи вам знадобиться:

Основа:

  • 1 велика пекинська капуста (близько 2 кг)
  • 4 столові ложки морської солі

Для пасти:

  • 2 столові ложки рисової муки
  • 1 столова ложка цукру
  • 200 мл води
  • 3-4 столові ложки гочугару (корейський червоний перець)
  • 2 столові ложки рибного соусу
  • 1 столова ложка креветочної пасти

Jpg 1000 8f311ca6 0220 4b25 8c00 5282fe8ea0e6Овочі та зелень:

  • 1 редька дайкон (200 г)
  • 4-5 зелені цибулини
  • 1 морква
  • 4-5 зубчиків часнику
  • шматочок імбиру (2 см)

Рисова мука робить пасту густішою і допомагає ферментації. Якщо не знайдете гочугару, можна взяти звичайний червоний перець, але смак буде інший.

Покроковий рецепт приготування

Крок 1: Розріжте капусту вздовж навпіл, потім кожну половину ще раз навпіл. Промийте під холодною водою.

Крок 2: Розчиніть сіль у 2 літрах води. Занурте капусту в розсіл на 2 години. Кожні 30 хвилин перевертайте.

Крок 3: Поки капуста солиться, приготуйте пасту. Змішайте рисову муку з водою, доведіть до кипіння і варіть 2 хвилини. Охолодіть.

Крок 4: Додайте до охолодженої рисової основи гочугару, рибний соус, креветочну пасту і цукор. Перемішайте.

Крок 5: Подрібніть часник і імбир. Нарріжте редьку і моркву тонкими смужками, цибулю – шматочками по 3 см.

Крок 6: Добре промийте капусту і злегка відіжміть. Кожен листок змастіть пастою, особливо біленькі частини.

Крок 7: Додайте нарізані овочі між листками капусти. Щільно укладіть у банку, притисніть, щоб вийшло повітря.

Капуста повинна бути повністю покрита соком. Якщо соку мало, додайте трохи підсоленої води.

Варіації рецепту

Вегетаріанське кимчи

Замість рибного соусу використовуйте соєвий, а креветочну пасту замініть на додатковий соєвий соус або морські водорості комбу.

Швидке кимчи

Нарріжте капусту дрібніше, скоротіть час соління до 1 години. Таке кимчи буде готове вже через день.

З фруктами

Додайте тонко нарізані груші або яблука. Вони надають солодкуватий присмак і прискорюють ферментацію.

Поради та секрети приготування

Використовуйте скляні банки або керамічний посуд. Метал може дати неприємний присмак.

Тримайте кимчи при кімнатній температурі 1-3 дні, потім переставте в холодильник. Ви помітите, як з’являються бульбашки – це значить, що ферментація йде правильно.

Завжди використовуйте чисті руки та посуд. Одна зайва бактерія може зіпсувати всю банку.

Не бійтеся експериментувати з кількістю перцю. Почніть з меншої кількості, наступного разу додасте більше.

Якщо живете в квартирі, краще поставити банку в миску – іноді сік може витікати через край. Це нормально для активної ферментації.

Kimchi Zakaz 1646132417 8 MaxЧасті запитання

Скільки зберігається кимчи? У холодильнику кимчи може стояти до 6 місяців. З часом воно стає кислішим.

Що робити, якщо кимчи занадто солоне? Промийте холодною водою перед подачею або додайте до супів і тушених страв.

Чому кимчи не ферментується? Можливо, занадто холодно або ви використали йодовану сіль. Спробуйте тримати при кімнатній температурі довше.

Приготування кимчи вдома – це просто і цікаво. Перша банка може не вийти ідеальною, але з досвідом ви знайдете свій ідеальний смак. Головне – не боятися пробувати і налаштовувати рецепт під себе.

Тепер у вас є все необхідне, щоб приготувати справжнє корейське кимчи. Спробуйте – і ваш холодильник вже ніколи не буде без цієї чудової закуски.

Photo of Олена Ковальчук

Олена Ковальчук

Пишу про все, що надихає та змушує задуматися. Маю журналістську освіту та багато років досвіду у створенні пізнавальних матеріалів. Захоплююсь наукою, культурою та історіями успіху. Шукаю цікаве в усьому, аби ділитися знаннями, які допомагають відкривати нові горизонти, бачити красу світу та отримувати корисні поради для життя.

Related Articles

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button